maanantai 26. lokakuuta 2015

Hirsitalon terveellisyys

Ihanaa lokakuun viimeistä viikkoa!

Nyt päätin hieman puhua Hirsitalosta ja materiaali valinnoista. Nämä ovat varmasti monelle hirsitalo rakentajalle paljon päänvaivaa tuottavista asioista. Ja jokainen rakentaa kotinsa kuten parhaaksi näkee, ja siihen en missään nimessä tahdo ottaa kantaa.

Kun aloimme kallistua rakentamaan hirsitaloa, ei minulla tullut mikään ekolokisuus tai terveellisyys ensimmäisenä mieleen, vaan ulkonäkö.

Kun olimme valinneet hirsitalon ja sitä kautta pohjapiirroksen etsimisen myötä päädyttiin moderniin Kontion Aurinkometsään joka on yhdessä tasossa joka oli tärkein kriteerimme.


Kun päätökset oltiin tehty, aloin tutkimaan ja sain myös myyjältämme paljon tietoa Hirsitalosta ja sen terveysvaikutuksista.

Näin me siis koitimme valita mahdollisuuksien mukaan sellaiset materiaalit jotka tekevät hirsitalosta hyvän elää ja hengittää.

Eli materiaalit joita oli mietittävä ovat, katon höyrynsulku, maalit, sekä lattiamateriaali.
Tai nämä olivat ne jotka meidän tiedon mukaan jos tekee väärän valinnan, voi hirsitalon terveyshyödyt hävitä. Tai ainakin ne hieman vahingoittaa sitä mitä itse haluaa.

Me halusimme täysin hengittävän talon, joten valitsimme (tai epäilen että jopa meidän myyjämme oli laittanut meille  tavarantoimitukseen) ekovillan puhallusvillan ja hyörynsulkupaperin, mineraali/kivi tai lasivillan tilalle, sekä höyrynsulkumuvin tilalle paprein. Näin ollen seinät ja katto hengittää.
Normaalissa perustoimituksessa käsitykseni mukaan tulee höyrynsulkumuovi sekä jokin edellämainitusita villoista.
Tätä en oikein ymmärrä miksi hirsitalovalmistajat, tai ainakin Kontio edes lähtee toimittamaan kyseisiä materiaaleja. 
Kun hirsitalon idea kuitenkin kaikilta osin olisi tämä hengittävyys.
Itse en ole mikään rakennusalan ammattilainen, niin en osaa sen enempää kertoa miten tuo muovi/villa sitten toimii ja miksi siihen ratkaisuun on päädytty perustoimituksen osalta.



Jos joku miettii mitä eroa muovilla ja paperilla on, niin yksinkertainen esimerkki jonka perusteella minäkin näitä asioita pohdein. Kumpaan sinun on helpompi hengittää muovipussiin vaiko paperipussiin. Aivan, paperipussiin.

Toinen oli todella haastava, eikä tämä vaihtoehto ehkä olekkaan se paras. Sillä tästä ollaan montaa mieltä, mikä maali sipii parhaiten hirsitaloon.
Sen minäkin olin kuullut että punamulta olisi paras, mutta tutkittuani sain selville että näin ei sittenkään olisi (tiedä sitten mikä on totuus).
No tutkittuani asiaa, päädyimme sisäseinien osalta ULAAN ja ulkoseiniin tuli Tikkurilan Winha. Toki kaikki seinät oltiin heti asennuksen jälkeen käsitelty Tikkurilan valttipohjuste eli hirsitaloihin tarkoitettu suoja-aineella.
Jonkun mielestä tämä voi olla väärä vaihtoehto. Mutta meidän kovan turkimisen jälkeen uskoimme päätyvämme oikeaan ratkaisuun.  




Kolmantena olisi lattiamateriaalin valinta, kaikken parhain valinta olisi täys puu tai parketti. Mutta me päädyimme nyt laminaattiin, koirien takia. Sekä laminaatti on halvempi vaihtaa useammankin kerran kuin taas laadukkaan parketin hinta.
Saimme todella edullisen erän laminaattia, jonka valitsimme. Ja jo silloin tiedimme että se ei kovin laadukas ole, mutta hyvillä mielin voin sen vaihtaa viiden vuoden päästä :D
No nyt se laminaatti on tehnyt jo tenät ja saumat ovat murtuneet ja natisee ja nitisee. Vaikka kunnon liikuntasaumat jokapaikassa yms.



Teimme laminaatista reklamastion, vastauksen saatuamme olisi kopinasuoja (en tiedä oikeaa nimeä) alle olisi pitänyt vielä laittaa asennusmuovi. Näin ollen reklamaatiomme ei mennyt läpi. 
Noh eipä se katastrooffi ole, kuten sanoin tiesimme laminaatin olevan huonolaatuista.
Tosin tiedän tasan tarkkaan että laminaatin saumojen murtuminen ja muut ongelmat eivät johdu siitä muovista. Mutta näin sai tavaran maahantuoja pestyä kätensä. Tosin myyjä teki pienoisen virheen ettei myynyt meille tota kyseistä muvia kun lattiamateriaalit olimme ostamassa, laminaatit ja kopinasuojat myi mutta ei tuota muovia :D Joten varmasti tekin ymmärrätte että kun sitä wi normaalistikkaan asenneta.

No saampahan parinvuoden päästä uuden lattian. Tämä menee vallan hyvin vielä, ja saavat koirat ja lapset melskata niin paljon kun sielu sietää. Ei yarvitse säästellä.

Nyt ei tule mieleeni muita asioita, ainakaan sellaisia joita itse otin huomioon näiden terveysvaikutsen osalta. 
Mutta saa komentoida jos tiedät jonkun muun asian joka olisi pitänyt huomioida niin saa laittaa viestiä. Niin katsotaan miten olemme me tehneet tämän ratkaisun.

Ihanaa kun teitä uusia lukijoita on tullut, olen todella kiitollinen etten vain höpise täällä yksikseni vaan saan jakaa nämä juuri teidän kanssa <3 :)

Aurinkoista maanantain jatkoa kaikille! Me menemme kuusiaita puuhiin pihalle!

-Jessica


3 kommenttia:

  1. Kiitos vierailustasi blogissani. :) Pakko sanoa, että teillä on upean näköinen talo! :) Niin ihanan värinenkin! Vau! Sinussa on selvästi jotain sisustussuunnitelijan "vikaa", sillä sisustuksesi on todella hyvällä maulla toteutettu!

    VastaaPoista
  2. Pahoittelut että vastailen nyt vasta, oli kommentti mennyt minulta aivan ohi :/
    Kiitos, vaikka mielestäni tarvitsisin kovasti sisustussuunnitelijan apua tietyissä ratkaisuissa :D

    VastaaPoista
  3. Moi, nyt kun olette asuneet muutaman vuoden, kuinka energiatehokas talo on? Kuinka paljon sähköä siis kuluu?

    VastaaPoista